השתלת עצם - מתי צריך ואיך זה מתבצע?

השתלת עצם - אוגמנטציה

השתלת עצם - אוגמנטציה

בחיי היום יום שלנו אנחנו אולי לא חושבים על כך הרבה, אבל למעשה בתוך הפה שלנו נמצאות שתי עצמות משמעותיות, מלבד השיניים שלנו – עצמות הלסת. מטרתן, בין השאר, להוות בסיס יציב שבו נאחזות השיניים וזאת על מנת לאפשר להן לעשות את עבודתן החשובה. אולם לעיתים כאשר העצם מידלדלת, נספגת או נפגעת, ניאלץ לבצע אוגמנטציה, כלומר שחזור רכס או השתלת עצם. אז מתי זה נחוץ, איזה חלופות יש ואיך משתילים עצם? ד"ר טל אליהו עם התשובות לשאלות.

 

מדוע השתלת עצם היא חשובה?

כאמור, עצמות הלסת שלנו הן הבסיס שממנו יוצאות כל השיניים. עבודת החיתוך והלעיסה של השיניים יכולה להיות אפקטיבית רק כאשר העצם שבה הן נתמכות היא חזקה, יציבה, וגדולה מספיק בשביל לתמוך בהן.

ברוב המקרים, השתלת עצם נדרשת כאשר אנחנו מעוניינים להשתיל שן חדשה, כתיקון של שן טבעית שאיבדנו בשל מחלה, עקירה או תאונה. זאת מאחר והשתל דורש בסיס חזק במיוחד כדי להיאחז בו כראוי, ועל העצם להיות מספיק גבוהה ומספיק עבה כדי להכיל את מבנה השתל ולתמוך בו.

סיבה נוספת שהשתלת עצם נדרשת פעמים רבות כהכנה להשתלת שיניים, היא שאיבוד שן מתרחש פעמים רבות בד בבד עם איבוד העצם שמתחתיה. לעתים מדובר בנזק שנגרם מאותה מחלה, תאונה או זיהום שפגעו בשן, ולעתים מדובר פשוט בספיגת עצם טבעית שמתרחשת בגוף כאשר השן איננה והעצם נותרת "עירומה".

 

איך מתבצעת השתלת עצם?

כל בניית רכס תלת ממדית על ידי השתלת חומר עצם יכולה להיקרא אוגמנטציה, או השתלת עצם. אולם למען האמת, קיימות מספר שיטות שונות לבנייה או שימור רכס העצם:

שימור רכס

מתבצעת אצל מטופל שצריך לעבור עקירת שיניים, עוד באותו היום של העקירה. מדובר למעשה בטיפול מונע, שמטרתו להשאיר את העצם שלמה גם לאחר הסרתה של העצם. מיד לאחר העקירה, מניח הרופא שתל עצם על אזור העקירה ומכסה אותו בממברנה שמגינה עליה וגם מונעת מרקמה רכה לחדור לאזור העצם. באופן זה, העצם שומרת על הנפח והצורה שלה, וכאשר המטופל ייגש בעתיד להשתיל תחליף לשן החסרה, לא ייאלץ להוסיף לכך גם ניתוח השתלת עצם.

 

אוגמנטציה מושהית

במקרה ולא התבצע שימור רכס במעמד העקירה מכל סיבה שהיא, ובמקרה שאכן התפתח נגע שהפחית את נפח העצם, יש לבצע את ההשתלה מספר שבועות או חודשים לאחר העקירה. בהליך זה, הרופא יפשיל את עור החניכיים על מנת לחשוף את אזור העצם הבעייתית, ושם יבצע את ההשתלה בטכניקה הנחוצה על מנת לייצר אוגמנטציה לטרלית (הוספת עובי לעצם), אוגמנטציה ורטיקאלית (הוספת גובה לעצם) או שילוב של שני הסוגים גם יחד.

במקרים מסוימים, ניתן להשתיל את השן החלופית עוד באותו יום, אולם לעתים יש לאפשר לעצם קודם כל להשתקם ולהחלים במשך מספר חודשים. ההמלצה שלי היא לתת למקום להחלים, לאפשר לגוף לעשות את עבודתו נאמנה ולבצע תהליך שיקום מיטבי שיאפשר קליטה טובה יותר של השן.

 

אוגמנטציה יחד עם התקנת שתלים

במקרים שבהם קיים חוסר קטן יחסית בעצם, ניתן לבצע את ההשתלה הדנטלית כרגיל לתוך העצם הטבעית של המטופל. במקביל, או מיד לאחר ההשתלה, יוסיף הרופא גם תחליפי עצם על מנת לפצות על החוסרים הקטנים בעצם הטבעית ועל מנת לייצב את השתל הדנטלי עוד יותר.

אוגמנטציה - השתלת עצם

שיטות נפוצות לאוגמנטציה

  • חידוש עצם מוכוון – GBR – Guide Bone Regeneration
    בשיטה זו נעשה שימוש ב-"מסננת", תחליפי עצם וממברנות אשר מונחים על גבי העצם החסרה ואז מכוסים בממברנה. תחליף העצם יכול להיות סינטטי, או שתל טבעי שנלקח מבעל חיים או מהמטופל עצמו (בצורת בלוקים קטנים או כגרגרים).
    במהלך תהליך ההחלמה, העצם מגיבה לחומר ההשתלה הצמוד אליה וצומחת לעברו עד שנוצרת עצם טבעית שלמה יותר. זוהי שיטה בטוחה שמומלצת למרבית המטופלים.

 

  • שימוש בבלוק של עצם מאזור אחר – Bone Blocks Augmentation
    בשיטה זו, במקום חומר ההשתלה שמגיע בצורת גרגרים או מסננת, נעשה שימוש בבלוק של עצם שנלקח מאזור אחר בפיו של המטופל, בדרך כלל מתחת לשיניים הקדמיות התחתונות או מאזור שיני הבינה. גם כאן, השתל מעודד את העצם לצמוח ולמלא את הרכס, אולם השיטה הזו רגישה יותר ומומלצת רק במקרים מורכבים.

 

  • פיצול העצם – Bone splitting
    במקרה של רכס עצם דק במיוחד, ניתן לנסות להגביר את פעולת העיבוי על ידי השתלה פנימית, כלומר פיצול העצם והנחת חומרי ההשתלה במרכזה במקום להצמיד אותם חיצונית לדופן שלה.

 

סוגי העצם הקיימים:

  • עצם ממקור עצמי – autogenic bone- עצם הנלקחת מהמטופל (כנאמר לעיל) , יתרונותיה נקלטת הכי טוב בגוף המטופל חסרונותיה לפעמים גם נספגת מאוד מהר.
  • עצם ממקור אדם allogenic bone עצם שהגיעה מאדם חי / מת ועברה תהליכים רבים ומגיעה בצורת גרגרים לפעמים מגיעה כעצם ספוגית ולפעמים כעצם קורטיקלית ולפעמים ערבוב של שניהם . יתרונותיה נקלטת מאוד טוב בעצם אך חסרונותיה שנספגת מאוד מהר.
  • עצם ממקור בקר Xenogenic bone כשמה כן היא מגיעה מן הבקר. יתרונותיה שהיא כמעט לא נספגת וחסרונותיה שתהליך הקליטה הוא ארוך מאוד.
  • עצם סינטטית – תחליף שיוצר במעבדה עשוי בעיקר מקלציום (סידן) והידרוקסיאפטיט. יתרונותיו שומר על צורת העצם בגלל שאינו נספג חסרונותיו שלא נספג בכלל.

 

חשוב להבין שתהליך השתלת העצם או שימור מכתשית אינו מייצר עצם יש מאין, אלא אנחנו בתהליך ביולוגי על ידי גרירת דימום או שימוש מדימום שנוצר כתוצאה מהעקירה. גרירי העצם מהווים מטריצה לכניסה של קריש הדם. ועם הזמן גרירים אלו עוברים שחלוף לעצם של המטופל.

השתלת עצם

 

השתלת עצם במרפאת השיניים ד"ר טל אליהו

הסיבות לביצוע השתלת עצם רבות כמו שוודאי הבנתם, תהליך ההשתלה דורש מיומנות רבה וניסיון, ויש לבחור בקפידה את הרופא המטפל.

ד"ר אליהו מבצע השתלת עצם כטיפול מקדים להשתלת שיניים מורכבת ובמקרים נוספים הדורשים עצם יציבה ומעובה. לאחר אבחון הבעיה, נבנה תוכנית טיפולים מותאמת אישית ונבחר את שיטת ההשתלה הרצויה והמתאימה למתרפא.

אנחנו מבינים שהשתלת עצם נשמעת כמו תהליך מפחיד עם המון מילים מורכבות, אך מטרתנו לעשות אותה קלה ונעימה ככל הניתן, לסיים איתה מהר ככל הניתן ולהכין את הפה שלכם לעבר קליטה מיטבית של שיניים. כל התהליך מתבצע ברגישות מקסימלית, הקפדה יתרה על פרוטוקול טיפולים קפדני וחתירה לעבר תוצאה אסתטית ובריאה.

אנחנו מזמינים אתכם ליצור איתנו קשר במידה ויש לכם שאלות נוספות על השתלת עצם ונשמח להעניק לכם שירות מקצועי ואמין.



דר טל אליהו רופא שיניים
ד״ר טל אליהו רופא שיניים בוגר הדסה משנת 2011. בעל ניסיון רב בטיפולי אסתטיקה ושתלים. ד"ר אליהו עבר השתלמויות רבות בנושא של אסתטיקה והשתלמויות על ידי מיטב המומחים בארץ ובעולם בנושא שתלים וכירורגיה זעירה, מניפולציה של רקמה רכה וכן שימוש בשתלים קצרים.


רוצים שנחזור לעוד מידע ויעוץ מקצועי?
למידע וייעוץ מקצועי
הגעתם למרפאת שיניים של ד"ר טל אליהו - יצאנו לחופשת פסח ונחזור לעבוד בתאריך 30.4.2024

למקרים דחופים יש לפנות:

לד"ר אלדר שמואלי בטלפון 04-6597215, שעובד ביום רביעי בתאריך 24.4.2024 בין השעות 10:30-13:00.

או לד"ר קורנט משה בטלפון 04-6527969 שעובד ביום חמישי בתאריך 25.4.2024, בין השעות 10:30-15:00.

חג שמח!