שיניים תותבות - המדריך המלא

שיניים תותבות

שיניים תותבות

זקוקים לשיניים תותבות? קיבלתם המלצה מרופא שיניים, מכר או בן משפחה? רוצים לדעת יותר את ההבדלים בין סוגי התותבות, להבין קצת יותר לעומק את תהליך הייצור וההתקנה, לחדד את הסיבות לבחירה בשיניים תותבות, לראות האם שיניים תותבות יתאימו לכם, וכמובן איך אפשר בלי לדעת מה הם המחירים של שיניים תותבות?

בשורות הבאות, משתף ד"ר טל אליהו את המדריך המלא לשיניים תותבות. כל המידע הרלוונטי, כל מה שאתם צריכים לדעת בשביל לעשות בחירה מושכלת.

בנוסף, תקבלו טיפים והמלצות כיצד להשתמש שימוש מיטבי בשיניים התותבות, איך לנקות אותן ואיך להאריך ככל הניתן את משך חייהן.

 

מהן שיניים תותבות?

שיניים תותבות הן התקן נשלף המותאם למבנה הפה, החניכיים והלסת של המטופל, מורכב על גבי החניכיים והשיניים הטבעיות של המטופל ומכיל מערכת שיניים מלאכותיות הממלאת את מקומן של השיניים הטבעיות ומחליפה אותן.

השיניים התותבות מיוצרות במעבדת שיניים לפי מידות הפה של המטופל ומחליפות למעשה את השיניים הטבעיות שנשרו או נעקרו. אפשר להתקין בפה התקן המכיל מערכת שיניים שלמה ואפשר גם להתאים התקנים חלקיים וזמניים כדי להחליף שיניים בודדות שנעקרו עד לסיומו של תהליך טיפולי מתמשך.

השיניים התותבות מותאמות למבנה הפה של המטופל ומחליפות בשלמות את השיניים הטבעיות שלו.

שיניים תותבות יכולות לשמש מטופלים לתקופה זמנית לצורך השלמת טיפול כירורגי מורכב, והן גם יכולות לשמש מטופלים בקביעות. לעיתים אין מנוס משימוש בשיניים תותבות.

אומנם שיניים תותבות בדרך כלל נפוצות בקרב מטופלים בני הגיל השלישי אך לא רק. אם רופא השיניים שלכם חושב שאתם זקוקים לשיניים תותבות, חשוב שתדעו שיש צורך בתקופת הסתגלות ובתהליך למידה לשימוש מיטבי. התוצאה הסופית יכולה לשפר את חייכם לאין ערוך, לתרום לבריאות הפה ולבריאותכם הכללית ולשפר את הרגשתכם ואת המראה שלכם.

 

ממה מיוצרות שיניים תותבות?

אם בעבר ייצרו שיניים תותבות מחרסינה או מפלסטיק, בימינו שיניים תותבות קבועות מיוצרות בדרך כלל מחומר פלסטי קשיח. חומרי המבנה התומכים המדמים את קו החניכיים ומחזיקים את השיניים המלאכותיות, הם חומרים אקריליים או חומרים פולימריים גמישים. מדובר בחומרים עדינים ושבירים ולכן חשוב מאוד לשמור על השיניים התותבות כדי שלא ייפלו, ייסדקו או יישברו.

כיוון שהשיניים התותבות אינן עמידות מפני תהליכי שחיקה מהירים, יש להחליפן מדי חמש עד עשר שנים גם כדי לשמור על היגיינת הפה ועל הבריאות וגם כדי ליהנות משיניים תותבות חדשות וחזקות.

 

שיניים תותבות נשלפות

הסבר למטופל על שיניים תותבות נשלפות

 

מי צריך שיניים תותבות?

שיניים תותבות נשלפות לא רק משפרות פלאים את מראה הפה, את החיוך ואת החזות של המטופל, הן גם תומכות בעצמות הלסת, בלחיים ובשפתיים ושומרות על מבנה פה חזק ויציב.

שיניים תותבות עוזרות למטופלים ללעוס מזון, לבלוע בקלות ולהזין את הגוף כהלכה. מטופלים רבים הסובלים מאובדן שיניים, מתקשים בלעיסה ובאכילת מזונות קשים, צורכים בעיקר מזונות מרוסקים או נוזלים ומונעים מגופם חומרי הזנה חיוניים.

מטופלים שסובלים משיניים רקובות, סובלים מכאבים קשים ואף בלתי נסבלים. עקירת השיניים הרקובות והתאמת שיניים תותבות במקומן מקילה את הכאבים באופן משמעותי, והמטופל יכול לחיות חיים מלאים ונטולי כאבים וליהנות ממראה אסתטי ומהרגשה טובה.

 

מהן תותבות חלקיות ולמה הן משמשות?

רופאי שיניים מציעים למטופלים להתקין שיניים תותבות חלקיות אם השיניים הטבעיות שלהן אינן חזקות מספיק כדי להחזיק גשרים דנטליים, ואם שן אחת או יותר חסרות. אם אין אפשרות להתקין גשרים דנטליים, רופא השיניים יתאים למטופל תותבות חלקיות שיורכבו על גבי השיניים הטבעיות ויאפשרו לו לאכול כרגיל וליהנות מתמיכה מלאה בשיניים הטבעיות. את התותבות החלקיות אפשר להוציא מהפה בקלות בזמן הצחצוח וכן בזמן השינה.

חשוב מאוד לנקות אותן ביסודיות כפי שמנקים שיניים תותבות קבועות, כדי שלא יצברו לכלוך ואבנית ויזדהמו.

 

מתי צריך להתאים שיניים תותבות קבועות?

מערכת תותבות מלאה מתאימה למטופלים שאיבדו את כל השיניים הטבעיות, ולמעשה מחליפה אותן.

השיניים התותבות הקבועות משמשות את המטופלים לאורך כל שעות היום, תומכות בעצמות הלסת שלהם, מייצבות את הלחיים ואת השפתיים ומקנות למטופלים מראה טבעי ויפה. אף שהשימוש בשיניים תותבות קבועות מחייב את המטופלים לתקופת הסתגלות, הן חיוניות לבריאותם, נחוצות להיגיינת הפה שלהם ולהרגשתם הטובה ומשפרות מאוד את איכות חייהם.

 

שיניים תותבות זמניות

הסבר למטופלת לגבי שיניים תותבות זמניות

 

שימוש בשיניים תותבות זמניות

מטופלים שעוברים טיפולי שיניים מורכבים, מרכיבים מדי פעם שיניים תותבות זמניות. מדובר בתותבות מלאות או חלקיות, והן נותנות תמיכה מיידית למטופל כל עוד התהליך הטיפולי המורכב נמשך. אם המטופל זקוק לעקירת שיניים ולשתלים, השיניים התותבות יסייעו לו בתהליך הארוך עד להחלמת הפה מהעקירה, מהשתלת העצם ומההשתלה ויאפשרו לו לנהל אורח חיים רגיל לגמרי, לאכול כרגיל וליהנות ממראה אסתטי עד שהחניכיים יחלימו ויהיו מוכנות להרכבת השן החדשה.

שיניים תותבות זמניות לאחר עקירה משמשות את המטופלים בתהליך הריפוי הארוך שיכול להימשך חצי שנה ואף למעלה מזה. רופא השיניים מתאים את התותבות לפה המטופל עוד לפני שהוא מתחיל בטיפול הכירורגי.

התותבות הזמניות שונות מהתותבות הקבועות. הן מיועדות לשימוש זמני בלבד ותומכות בתהליך הטיפולי עד לסיומו. לאחר השלמת הטיפול כבר אין בהן צורך ואפשר להשליך אותן.

 

שיניים תותבות על שתלים דנטליים

רופא השיניים יכול להתקין תותבות על שתלים דנטליים כחלופה לשיניים התותבות המסורתיות. מדובר למעשה בשיניים תותבות המעוגנות בפה באמצעות שתלים, וזהו תהליך נפוץ למדי ומבוקש בקרב מטופלים שאיבדו את כל השיניים הטבעיות שלהם.

כדי להתקין את התותבות הקבועות יש להשתיל את השתלים בפה ולהניח לחניכיים להחלים במשך כמה חודשים. בתום תהליך ההחלמה השיניים התותבות מורכבות על גבי השתלים ומקובעות באמצעות תופסנים. שיניים תותבות על שתלים הן יציבות בהרבה מההתקנים המסורתיים הנשלפים. חשוב לזכור שגם שיניים תותבות שמעוגנות על גבי שתלים, יש לשלוף מדי יום לצורכי טיפול וניקוי.

יש יתרונות רבים לחלופה הטיפולית הזאת. ראשית, השיניים התותבות מקובעות טוב יותר הודות למערכת השתלים ולתפסנים המיוחדים. שנית, השתלים עצמם מחליפים את מערכות שורשי השיניים ושומרים על העצם ועל חוזקה, ואין חשש לאובדן עצם ולנסיגת חניכיים. ולבסוף, טכניקת הלעיסה הטבעית של המטופלים משתמרת. המטופלים יכולים ללעוס מזון בביטחון רב יותר עם שיניים תותבות מקובעות מאשר עם שיניים תותבות מסורתיות, ובדרך זו אין חשש לחוסרים תזונתיים ולבריאות המטופלים.

 

ניקיון של שיניים תותבות

הסבר על ניקיון של שיניים תותבות

 

איך לנקות את השיניים התותבות?

אין זה משנה אם השיניים התותבות הן קבועות או זמניות, יש לנקות אותן מדי יום ולהקפיד על כך.

למה חשוב לנקות את השיניים התותבות מדי יום? כיוון שמצטברים עליהן אבנית ורובד חיידקי שעלולים לפגוע גם בחניכיים ובשיניים הטבעיות וגם בשיניים התותבות.

כדי לנקות את השיניים התותבות יש להוציא אותן מהפה, לשטוף אותן במים נקיים ולסלק את שאריות המזון שנותרו בהן. לאחר מכן יש לצחצח אותן עם מברשת מיוחדת לניקוי שיניים תותבות או עם מברשת שיניים רכה במיוחד. הצחצוח ייעשה באמצעות חומר לניקוי שיניים תותבות בלבד. לאחר הצחצוח יש לשטוף היטב את חומרי הניקוי. יש לנקות היטב גם את השיניים הטבעיות שנותרו בפה וגם את החניכיים. חשוב להשתמש לשם כך במברשת שיניים רכה מאוד. אם אי אפשר להשתמש במברשת, יש לעטוף את האצבע המורה במטלית נקייה, להרטיב אותה ולשפשף את החניכיים בעדינות. יש לנקות את כל אזורי הפה ביסודיות.

בזמן השינה יש להשרות את השיניים התותבות בתמיסת השרייה מיוחדת עם מים פושרים. רצוי לא לישון עם השיניים התותבות כדי לאפשר לחניכיים להשתחרר מהלחץ המופעל עליהן במשך היום.

 

שיניים תותבות מחיר

מטופלים רבים הזקוקים לשיניים תותבות, תוהים מה מחיר שיניים תותבות. חשוב לדעת שהמחיר עשוי להשתנות לפי מצב הפה של המטופל ולפי צרכיו. עם זאת, אפשר להעריך טווח מחירים להתאמת שיניים תותבות קבועות או זמניות. הינה טווח המחירים המוצע להתאמת שיניים תותבות מסוגים שונים:

  • שיניים תותבות קבועות מחיר לכל הפה: בין 5,000 ₪ ל-9,000 ₪.
  • מחיר שיניים תותבות על 4 שתלים: בין 25,000 ל-35,000 ₪.
  • מחיר של שיניים תותבות מחומר אקרילי: בין 6,000 ₪ ל-8,000 ₪.

 

התאמת שיניים תותבות אצל ד"ר טל אליהו

לכל מטופל יש צרכים טיפוליים ייחודיים, וחשוב להתאים את השיניים התותבות לפי הצרכים הטיפוליים והאישיים. אם אתם זקוקים לשיניים תותבות ויש לכם שאלות, תהיות או התלבטויות, אתם מוזמנים לקבוע פגישת ייעוץ עם ד"ר טל אליהו ולקבל מידע מלא על כל האפשרויות העומדות בפניכם.

זכרו ששיניים תותבות הן לא למבוגרים בלבד, וכל אחד עשוי להזדקק להן בשלב כזה או אחר בחייו הן כטיפול זמני והן כטיפול קבוע. ד"ר טל אליהו יאבחן את מצב הפה שלכם, ימליץ לכם על השיניים התותבות המתאימות לכם (אם יראה לנכון) ויסייע לכם בתהליך ההסתגלות ועד לשימוש מיטבי.



דר טל אליהו רופא שיניים
ד״ר טל אליהו רופא שיניים בוגר הדסה משנת 2011. בעל ניסיון רב בטיפולי אסתטיקה ושתלים. ד"ר אליהו עבר השתלמויות רבות בנושא של אסתטיקה והשתלמויות על ידי מיטב המומחים בארץ ובעולם בנושא שתלים וכירורגיה זעירה, מניפולציה של רקמה רכה וכן שימוש בשתלים קצרים.


רוצים שנחזור לעוד מידע ויעוץ מקצועי?
למידע וייעוץ מקצועי
הגעתם למרפאת שיניים של ד"ר טל אליהו - יצאנו לחופשת פסח ונחזור לעבוד בתאריך 30.4.2024

למקרים דחופים יש לפנות:

לד"ר אלדר שמואלי בטלפון 04-6597215, שעובד ביום רביעי בתאריך 24.4.2024 בין השעות 10:30-13:00.

או לד"ר קורנט משה בטלפון 04-6527969 שעובד ביום חמישי בתאריך 25.4.2024, בין השעות 10:30-15:00.

חג שמח!